25 juli
werklab antionius zorggroep sneek
Op 25 juli gaan adviseurs en Patient Experts van IKONE samen met Antonius Zorggroep in Sneek op zoek naar de waarden voor patiëntenparticipatie. Tijdens deze workshop vertelt IKONE over het ‘waarom’ en ‘hoe’ van patiëntenparticipatie. In het interactieve gedeelte gaan Patiënt Experts van IKONE samen met medewerkers van Antionius Zorggroep aan de slag met de waarden van patiëntenparticipatie. Aan de hand van verhalen en voorbeelden gaan zij bepalen wat de kernwaarden zijn voor patiëntenparticipatie binnen deze organisatie.
4 juli
Bijeenkomst Politieke ambtsdragers met een beperking
Het Patiënt Expertise Team heeft meegewerkt aan het onderzoek van ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties naar politieke ambtsdragers met een beperking. Op 25 oktober 2018 heeft IKONE over dit onderwerp een focusgroep georganiseerd. Samen met negen Patiënt Expertise Teamleden onderzochten wij de behoeften, uitdagingen en kansen op het gebied van participeren in de politiek.
Daarom zijn een aantal van onze Patiënt Experts aanwezig tijdens de slotbijeenkomst in Den Haag voor de presentatie van het conceptrapport. Doel van de bijeenkomst is feedback te krijgen van de meest betrokkenen op deze bevindingen en suggesties voor beleidsmaatregelen. Deze feedback kan dan worden meegenomen in de reactie van de minister van BZK aan de Tweede Kamer.
21 juni
KEY NOTE NHG WETENSCHAPSDAg door satu siiskonen
"Gelijkwaardige samenwerking met ervaringsdeskundigen"
Op vrijdag 21 juni zal Satu Johanna Siiskonen namens IKONE als Key Note spreker aanwezig zijn op de NHG Wetenschapsdag. Zij werkt voor IKONE als ervaringsdeskundige met de chronische darmziekte colitis ulcerosa. Met een team van consultants en Patiënt Experts inspireert, adviseert en faciliteert IKONE zorgorganisaties bij duurzame samenwerking met patiënten en cliënten in innovatie en transformatie. Satu is opgeleid tot apotheker en epidemioloog en heeft 20 jaar werkervaring o.a. in de gezondheidszorg en wetenschappelijk onderzoek, ook internationaal.
Haar presentatie zal zich richten op de aandacht voor de rol van de burger/patiënt bij wetenschappelijk onderzoek in de breedste zin; opstellen van agenda, onderzoeksdoel en vragen, implementatie en verduurzaming. Ze wil de luisteraars bewust maken van de mogelijkheden voor samenwerking met patiënten in alle fasen van het onderzoek en zal vertellen hoe patiëntenparticipatie de kwaliteit en de maatschappelijke waarde van wetenschappelijk onderzoek kan verhogen.
4 juni
EXPERTGROEP ZORG VAN NU/VWS
Op 4 juni zal Tim Kroesbergen, Patiënt Expert bij IKONE, de bijeenkomst van de expertgroep van Zorg van Nu bijwonen.
Tim Kroesbergen (1987) zijn hart ligt bij communicatie en belangenbehartiging. Hij heeft door zijn eigen medische geschiedenis als persoon met Osteogenesis Imperfecta en zijn digitale communicatie-passie een grote interesse in smart-health oplossingen
3 juni
expertbijeenkomst werkplaats zelfmanagement
Geert Jan den Hengst zal op 3 juni als patiënt expert deelnemen bij Vilans aan de expertbijeenkomst van de Werkplaats Zelfmanagement. In deze bijeenkomst worden de uitkomsten van de eerste bijeenkomst van de zorgpraktijk besproken: welke keuzes hebben de praktijken gemaakt, welke dilemma’s zijn er, hoe willen ze ondersteund worden en wat kunnen de experts vanuit hun rol hierin betekenen.
10 juli
bijeenkomst e-consult nictiz-ikone
Heb jij al gebruik gemaakt van het e-consult in het ziekenhuis? Of wil je dat nog doen? En ben je patiënt bij een ziekenhuis? Tijdens onze bijeenkomst horen we graag jouw ervaring!
Wij, Nictiz en IKONE, willen graag met patiënten nadenken over het gebruik van het e-consult in het ziekenhuis. Wij gebruiken de patiëntervaring om het gebruik van het e-consult in ziekenhuizen te verbeteren. Daarmee levert patiënten een belangrijke bijdrage aan betere en waardevolle contactmogelijkheden met hun zorgverleners.
Wanneer: 10 juli
Tijd: 14.00 - 16.00 uur
Waar: Jaarbeurs Innovation Mile (JIM) in Utrecht
Opgeven: klik hier om je in te schrijven
Vergoeding: 25,- euro en reiskostenvergoeding. De reiskostenvergoeding heeft een maximum van 40,- euro.
27 juni
Themabijeenkomst nvz Patiënt en Populatie
De juiste zorg op de juiste plek: dat is al jaren de droom van medisch sociologe Anne-Miek Vroom. Wat haar betreft is het essentieel patiënten en hun naasten te betrekken in innovatie- en transformatieprocessen. Tijdens haar lezing op de JuMP-contactpersonenmiddag van de NVZ gaat zij in op het waarom, de wat en het hoe van samenwerking met patiënten in de ziekenhuiszorg. Daarbij gebruikt zij actuele voorbeelden van patiëntparticipatie bij - de juiste zorg op de juiste plek -projecten.
20 juni
Kennisfestival Innovatief Organiseren
Het grootste Kennisfestival van Nederland? Die vindt je op 20 juni 2019 van 13:00 tot 22:00 in Deventer. Er is een afwisselend programma met kennis, muziek en theater. IKONE levert een bijdrage aan het kennisthema Vernieuwing van Zorg.
Petra Hes, patiënt expert bij IKONE, reflecteert tussen 13:00 en 15:40 uur vanuit patiëntperspectief op uitdagingen en thema’s binnen de Zorg van Morgen. Zij gaat met haar gesprekspartners Frank van Berkel, Bianka Mennema, Guido Blom, Netteke Koster en het publiek in gesprek over ontwikkelingen en uitdagingen in de ziekenhuiszorg en langdurige zorg.
3 juni
Werkcollege Radboud UMC "Ervaringsexpertise in de gezondheidszorg"
Ineke Hazelzet geeft op maandag 3 juni het werkcollege “Ervaringsexpertise in de Gezondheidszorg” aan studenten Geneeskunde van het Radboud UMC, die de minor Heelkunde gekozen hebben. Kennis is macht. Dat geldt voor de patiënt die de meeste kennis heeft over z’n eigen leven. Dat geldt voor de arts die medische kennis heeft. Wat betekent dit kennisverschil voor de samenwerking tussen patiënt, familie en zorgverlener? Hoe langer je met een chronische aandoening leeft, hoe meer deskundigheid je meestal over je eigen aandoening ontwikkelt. Dit gaat niet vanzelf. Hoe bevorder je als patiënt, familie en zorgverlener deze patiëntdeskundigheid? Waarom zou je dat doen? Wat doe je dan? Wat heb je eraan?
Aan de hand van persoonlijke ervaringen, theoretische achtergronden en praktische oefeningen ontdekken de studenten in dit werkcollege de ins-and-outs van patiëntdeskundigheid als aanbod tot samenwerking met de zorgverlener.
24 mei
CO-CREATIE SESSIE Ms Sherpa
In januari won Orikami de tweede prijs van de Patient Co-creation Award 2019. Door middel van hun app MS sherpa helpen zij patienten met het verkrijgen van meer regie. De wijze waarop zij verzamelde data kunnen analyseren en terug kunnen koppelen kan patiënten helpen in het maken van beslissingen zoals leefstijlkeuzes en behandelkeuzes. Op vrijdag 24 mei gaan een aantal Patient Experts met hun vragen aan de slag in een energieke virtuele co-creatie sessie zodat de patiënt de best passende uitkomsten krijgt.