Gelijkwaardige samenwerking met laaggeletterden

Gelijke stemmen

Hoe gaan we met mensen met beperkingen in het lezen en schrijven in dialoog over wat belangrijk is voor goede zorg en goed leven? Wat is gezondheid? Hoe ervaren zij zorg en ondersteuning? Zowel van professionele zorg en welzijnsorganisaties, als uit de eigen omgeving? 

... Lees meer

Masterclass: de Burgerreis

Aankondiging Masterclass: Patiëntenparticipatie en Co-creatie - Het Uitwerken van de Burgerreis

Wil je graag leren hoe je effectief kunt samenwerken met burgers in de zorg en welzijn? Ben je geïnteresseerd in patiëntenparticipatie en co-creatie? Dan hebben we goed nieuws voor jou! Wij nodigen je uit om deel te nemen aan onze boeiende masterclass over het uitwerken van de burgerreis (die ook een patiëntreis kan zijn).

... Lees meer

Workshop zingeving

Workshop zingeving

voor mensen die te maken hebben met een fysieke beperking, ziekte of aandoening

Wilt u kans maken op een gratis online workshop over zingeving? Voor een onderzoek van de Universiteit Tilburg in samenwerking met Stichting IKONE en Legende zijn wij op zoek naar deelnemers! 

Wat en voor wie

Het onderzoek richt zich op betekenis in het leven en zingeving onder mensen met een fysieke aandoening, ziekte of beperking. Wanneer u zich aanmeldt heeft u kans in een groep te komen die deel zal nemen aan de online workshop “Je leven in één herinnering” (2,5 uur), Deze workshop brengt u aan de hand van verhalen en herinneringen in verbinding met uzelf en met wat er in uw leven echt toe doet. De workshop wordt gegeven door Jacky van de Goor, die de methodiek heeft ontwikkeld op basis van wetenschappelijk onderzoek. 

Wanneer

De online workshop zal in maart plaatsvinden, als u geplaatst wordt zult u meedoen op één van de volgende data:

Dinsdag 15 maart 13.30-16.00 uur

Donderdag 17 maart 19.30-22.00 uur

Vrijdag 18 maart 10.00-12.30 uur

Dinsdag 22 maart 10.00-12.30 uur

Wat wordt er verwacht

De computer kiest willekeurig wie er in de workshopgroep terecht komt en wie in de zogenaamde controlegroep. Onder de deelnemers die niet geplaatst worden in de workshopgroep zullen enkele exemplaren van het gelijknamige boek “Je leven in één herinnering” van Jacky van de Goor worden verloot.  

Wat verwachten wij van u? Wanneer u in de workshopgroep terecht komt, zal u via het platform Zoom deelnemen aan de online workshop. Dit kan zowel via uw laptop als ook via uw tablet. Het is belangrijk dat deze een webcam heeft. Iedereen die aan het onderzoek meedoet vragen wij om drie keer een online vragenlijst in te vullen. Dit zal maximaal 20 minuten duren per keer. 

Aanmelden

U kunt zich aanmelden via de volgende link: https://forms.gle/Qz6pZ8wNGQM26Up39

Na uw aanmelding zult u meer informatie ontvangen over het onderzoek. 

vragen?

Voor eventuele vragen kunt u mailen naar l.m.t.veltmaat@tilburguniversity.edu

... Lees meer
Workshop zingeving

ikone lanceert ikocreate!

ikocreate is het allereerste doe-het-zelf platform voor moeiteloze co-creatie met patiënten. 

Op 16 december, tijdens het jubileum symposium van IKONE, heeft Stichting IKONE IKOCreate gelanceerd.

Binnen IKOcreate bieden we een toolbox aan methoden en stappenplannen voor het samenwerken met patiënten in innovatie, transformatie, onderzoek en beleid. Ook bieden we een online academie, waar professionals kunnen leren om gelijkwaardig met patiënten samen te werken en impact te maken. 

Ga nu naar www.IKOcreate.com voor de academy of leer meer over de toolbox samenwerken met patienten op www.samenwerkenmetpatienten.nl

Visie ‘Samen weten we meer, samen komen we verder’

Ikone kreeg het verzoek om een visiedocument ‘eindgebruikers’ te schrijven voor het VIPP Babyconnect. Deze visie gaat leiden tot een manifest zodat ook na het aflopen van het VIPP traject de eindgebruikers de regisseur blijven. Om tot een gedragen visiedocument te komen hebben Anne-Miek Vroom van IKONE en Maryse Spapens diverse interviews gehouden: met eindgebruikers én met medewerkers van het programmabureau VIPP Babyconnect. De pakkende verhalen uit de praktijk maken de visie tastbaar en concreet. 

Een geweldige opdracht waar wij met veel plezier aan hebben gewerkt, voor een beweging vol power! 

Klik hier voor het visiedocument:

https://babyconnect.org/toolkit/visie-eindgebruikers/

Visiedocument ‘Samen weten we meer, samen komen we verder’


Dat samenwerken met de eindgebruiker essentieel is voor VIPP Babyconnect werd kort na de oprichting van het programmabureau van Stichting Carecodex al duidelijk. In 2019 mocht Stichting IKONE helpen om middels actieve werkvormen een eindgebruikersgroep van cliënten samen te stellen. 

Vanuit die prettige samenwerking zijn we opnieuw benaderd. Deze keer was het verzoek om een visiedocument ‘eindgebruikers’ te schrijven, zodat ook na het aflopen van het VIPP traject de eindgebruikers de regisseur blijven. Die opdracht hebben we met beide handen opgepakt, dé kans om in co-creatie met alle eindgebruikers dit visiedocument te schrijven. Een prachtige opdracht die IKONE op het lijf geschreven is. Want bij Babyconnect is het samenwerken met de eindgebruiker een serieuze aangelegenheid die tot resultaat moet leiden. Passend bij hun ultieme droom: de eindgebruiker als regisseur van veilige digitale gegevensuitwisseling in de geboortezorg. 

Om tot een gedragen visiedocument te komen hebben Anne-Miek Vroom van IKONE en Maryse Spapens van Zorgkompaz diverse interviews gehouden: met eindgebruikers én met medewerkers van het programmabureau VIPP Babyconnect. Op basis van deze input, in combinatie met kennis en ervaring op het gebied van participatie, is een visie geschreven. De pakkende verhalen uit de praktijk maken de visie tastbaar en concreet. 

Het zal niet bij een visie blijven. Er wordt een manifest gerealiseerd, zodat de stand- en uitgangspunten actief en effectief worden uitgedragen. 

Een geweldige opdracht waar wij met veel plezier aan hebben gewerkt, voor een beweging vol power! 

Klik hier voor het visiedocument:

https://babyconnect.org/toolkit/visie-eindgebruikers

 

... Lees meer
Visie ‘Samen weten we meer, samen komen we verder’

Ontdek de wereld van data in de gehandicaptenzorg!

Binnen de gehandicaptenzorg begrijpen we dat data een steeds grotere rol spelen. Met de opkomst van technologieën zoals apps, robots en zorgoproepsystemen genereren we waardevolle gegevens. Maar hoe kunnen we deze data daadwerkelijk benutten om de zorg te verbeteren en de zelfredzaamheid van cliënten te vergroten? Waar vinden we deze waardevolle data en hoe kunnen we ervoor zorgen dat ze het dagelijks werk van zorgmedewerkers aangenamer, eenvoudiger en efficiënter maken?

... Lees meer

Start Vertel eens!

Vandaag zijn 43 mensen die de Health Innovation School volgen gestart met onze online training Vertel eens!

Een zeer open interview verrast

Bij de vertel eens vraag is de geïnterviewde leidend in het verhaal en als interviewer stel jij je volgend op. Je luistert en vraagt vooral verhelderend door zonder te sturen op inhoud of thema.

... Lees meer

Learn how to co-create sessions

Join our 'Learn how to co-create' sessions on 

january 24th

12:00 - 13:00

or

19:30-20:30

We will 

  • guide you through the why - how and what of co-creation with patients, clients and their loved ones
  • conduct a co-creation method during the session
  • explain our IKOcreate platform and how you can make use of it
  • inspire you and help you start co-creating tomorrow
  • answer all your questions! 

Send an email to info@ikone.nl and tell us you want to join

You will be onboarded and join this dynamic session! 

... Lees meer

IKONE jubileum symposium.

We nodigen jou van harte uit op het IKONE jubileum symposium. Een online webinar waarin we terugkijken naar zeven jaar ervaringen in het samenwerken met patiënten, cliënten en naasten in innovatie, transformatie en onderzoek van zorg en welzijn. 

 

... Lees meer

patiënt wil ge- ïnformeerd worden over digitale zorg

Welke informatie hebben patiënten nodig om zinvol gebruik te maken van digitale zorg? Met die vraag als leidraad gingen wij te rade bij patiënten met osteogenesis imperfecta (OI), patiënten met een nieraandoening, leveranciers van digitale zorg en zorgverleners. Uit dit actieonderzoek blijkt dat er nog veel winst te behalen valt als het gaat om de informatie over digitale zorg.

... Lees meer
patiënt wil ge- ïnformeerd worden over digitale zorg