< naar overzicht

We worden collega's!

Door: Elisabeth van Schaïk, IKONE Patient Expertise Teamlid 

Mijn naam is Elisabeth van Schaik, één van de leden van het Patiënt Expertise Team van Stichting Ikone. 33 jaar geleden ben ik geboren met  een aangeboren chronische nier- & alvleesklierinsufficientie. De gezondheidszorg, medische kennis en ervaring zijn me letterlijk met de paplepel ingegoten. Mijn medische carriere in het kort; 32 jaar diabetes, bijna 8 jaar diverse vormen van dialyse en 3x getransplanteerd, waarvan de laatste transplantatie (april 2016) een nier en een alvleesklier betrof.

Na de nodige omzwervingen via diverse ziekenhuizen kwam ik in 2013  voor een second opinion in het RadboudUMC terecht. Mijn tweede transplantaatnier ging hard achteruit en ik kwam voor moeilijke beslissingen te staan. Door al mijn kennis en ervaring was ik goed op de hoogte van de mogelijkheden en trof ik een arts die mij volledig mijn eigen plan liet trekken. Tijdens 1 van de gesprekken zei hij: “Jij bent de kapitein van jouw schip, ik ben enkel de stuurman die je advies kan geven over de geschikte koers om je  bestemming te kunnen bereiken” 

Hij gaf me alle informatie, tijd en ruimte om mijn eigen keuzes te maken. Ik heb tot op de dag van vandaag geen spijt van de beslissingen die ik toentertijd heb genomen. Ik had de arts die ik op dat moment nodig had, een arts die open stond voor mijn verhaal en open stond voor alle medische kennis en ervaring die ik in de afgelopen 30 jaar heb opgedaan.

“We worden collega's!" was één van de eerste dingen die een verpleegkundige tegen me zei toen ik één van de eerste dialyses in 2013 nog wat onwennig, over me heen liet komen.

Stapsgewijs werd ik meegenomen in alle ins en outs met betrekking tot mijn dialysebehandeling. Een paar maanden later was ik dan ook aardig ingeburgerd en zat ik midden in mijn opleiding tot hemodialysedeskundige.  Regelmatig stonden er stagiares naast mijn stoel die ik enthousiast  vertelde  hoe de machine werkt,, wat er nu eigenlijk precies gebeurd en welke invloed de behandeling heeft op mijn gezondheid en mijn leven. Ik werd volledig betrokken bij mijn eigen zorgproces Ik voelde me niet de patient maar een waardevol lid van het dialyseteam die samen met artsen, verpleegkundigen en dietist werkten aan een optimaal zorgplan ter bevordering van mijn kwaliteit van leven.

The "good" old days.... warme herinneringen aan een slopende en intensieve periode.. Ik ben blij dat ik er van af ben maar soms.... soms denk ik met weemoed terug aan de mooie en gezellige momenten, de tosti's, de humor en de zorgzame mensen die de dialyse afdeling rijk was....

Dankzij deze periode ben ik een heel stuk rijker geworden. Niet financieel maar wel qua vriendschappen, acceptatie van mijn ziekte, liefde, zelfvertrouwen, eigenwaarde en eigen regie. Ik heb tijdens de dialyse zoveel geleerd, mezelf zoveel beter leren kennen, ik heb hulp leren vragen, ik heb voor mezelf op leren komen, ik heb keuzes leren maken en ik heb gevochten voor mijn leven...  What doesn't kill you makes you stronger. Het was op t randje, maar ik heb het overleefd en heb mijn bestemming bereikt....