< naar overzicht

Innovatie zoekt co-creatie

Door Ineke Hazelzet - Patiënt Expert IKONE - over haar ervaringen tijdens de e-healthweek 2019

De gezondheidszorg in Nederland is van hoog niveau. Zorgverleners verlenen met grote liefde voor het vak excellente zorg aan patiënten en hun naasten. Als patiënt sta je voor de uitdaging om samen met je zorgverleners grip te krijgen op de juiste zorg op de juiste plek, op therapietrouw en het leven met een chronische ziekte of aandoening. Er gaat heel veel ontzettend goed. Er is veel dat anders en ook beter kan, zodat het beter aansluit bij de waarden, voorkeuren en behoeften van patiënten en zorgverleners.

Workshop 'Juiste Zorg op de Juiste plek' tijdens de openingsmanifestatie

Tijdens de openingsmanifestatie van de EHW19 in Den Haag hebben Patiënt Experts van IKONE de deelnemers aan de workshop ‘Juiste zorg op de juiste plek’ laten ervaren hoe dat is: Innoveren doe je samen! Enkele hoofdrolspelers uit het interactieve magazine[1]“Zorg op de juiste plek - Uit het leven gegrepen” hebben hen uitgedaagd om de juiste zorg meer op de juiste plek te krijgen. Zo werden er ideeën gepitcht voor de patiëntbuddy, het transmuraal digitaal delen van beelden en de digitale doorontwikkeling van betaalbare longfunctie-apparatuur. 

IKONE's Patiënt Innovation Co-Creation Award

Voor IKONE’s Patiënt Innovation Co-Creation Award[2]2019 werden we verrast met prachtige inzendingen. Deze Award gaat naar de organisatie die het meest helder voor ogen heeft, wat co-creatie met mensen met patiëntervaringen kan bijdragen aan de verbetering van een innovatief idee, ontwikkelproces of product.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat innovaties die samen met patiënten zijn ontwikkeld beter aansluiten bij de uitdagingen en behoeften die spelen in het leven van de eindgebruiker. Die hebben dan meer kans voor succesvolle opschaling. We zijn op de goede weg, maar toch is het nog onvoldoende. Het grootste deel van de innovaties in de zorg wordt ontwikkeld zonder dat de eindgebruiker daarbij betrokken is. Er is voortdurend aandacht nodig voor de noodzaak van co-creatie met eindgebruikers in de ontwikkeling van zorg. Het is belangrijk dat overheden zich hier bewust van zijn en bijdragen aan die bewustwording.

Het aanbieden van de petitiie

Op dinsdag 22 januari 2019 heeft IKONE daarom aan de Vaste Kamercommissie VWS een petitie aangeboden. Hierin roepen we op tot het stimuleren, faciliteren en toepassen van co-creatie met ervaringsdeskundigen in de zorg. We vragen de politiek en beleidsmakers te onderzoeken waarom er nog niet optimaal samen met de eindgebruiker wordt ontwikkeld in de zorg. Het is interessant hierbij ook de belemmeringen en kansen van co-creatie in de zorg in kaart te brengen. De uitkomsten van dit onderzoek geven een impuls aan faciliterende en stimulerende maatregelen voor co-creatie met ervaringsdeskundigen in de zorg.

Om andere stakeholders te laten zien dat co-creatie met ervaringsdeskundigen in de zorg state-of-the-artis, verzoekt IKONE de politiek en beleidsmakers voortdurend de kennis van ervaringsdeskundigen in hun werk te gebruiken. Met deze petitie zoeken wij ook de samenwerking met de Tweede Kamer. IKONE doet niets liever dan inspireren, faciliteren en adviseren over duurzame samenwerking met patiënten en cliënten in innovatie en transformatie van zorg. Het gaat namelijk om kwaliteit van leven, om werkplezier, om persoonlijk welbevinden van ons allen. 

Innovatie vindt co-creatie!

[1]https://issuu.com/ikone/docs/zorg_op_de_juiste_plek_ikone

[2]https://nl-nl.facebook.com/stichtingikone/

< naar overzicht

Innovatie zoekt co-creatie