< naar overzicht

Blog 3 eHealthweek - Health Innovation Park Zwolle

volg Ineke Hazalzet - Patient Expertise Teamlid - en haar ervaringen tijdens de eHealthweek 

Woensdag organiseerden het Health Innovation Park en het Isala in Zwolle een eHealth café met aansluitend een patients included eHealth symposium voor zorgverleners. Beide vonden plaats in het met de auto goedbereikbare ziekenhuis. Ik ben heel benieuwd naar de uitkomsten van een betrouwbaarheidsstudie naar het ‘thuisbloedpriklab’ dat met nanotechnologie bloedtesten doet om patiënten de frequente gang naar het priklab te besparen.

Een e-learning project schoolt zorgverleners (in opleiding) in het omgaan met levensvragen in de ouderenzorg. Patiënten willen en kunnen actief bij hun zorg betrokken worden: informed consent, shared decision making, patientempowerment, keuzehulpen, betrouwbare en toegankelijke informatie, maatwerk. Er worden databases opgezet die met een druk op de knop in het epd aan de hand van door de medisch specialist ingevoerde gegevens een document maken met uitleg, behandelopties en prognoses voor behandelaar en patiënt. Om daarover meer te weten te kunnen komen zette ik mijn socratische interviewtechnieken maar eens in: het startpunt was borstkanker bij een vrouw van 50, volgens de oude WHO definitie van gezondheid (afwezigheid van ziekte) verder gezond. Wel begrijpelijk dat de regionale omroep ook meer wilde weten… Ik maakte plaats.

Er was zo veel te zien, uit te proberen en uit te vragen bij alle stands dat ik ogen, oren en handen maar vooral tijd tekort kwam. Niet getreurd, de middag ging nog verder… Tijdens het symposium stelden onderzoekers, beleidsmakers, zorgverleners en zorggebruikers hun ervaringen met en plannen voor eHealth voor. Zo heeft het Zwolse ziekenhuis een Isala-app ontwikkeld die patiënten helpt met het kiezen van betrouwbare gezondheidsapps. Résumé: eHealth-toepassingen hebben het grootste succes als patiënten actief bij de ontwikkeling, implementatie en evaluatie worden betrokken.

Toen Anne-Miek Vroom via een beeldbelverbinding aan het woord kwam, was de intense belangstelling tastbaar: het was, haast oorverdovend, muisstil en als oprechte dank werd er meerdere keren luid geapplaudisseerd. Of zoals een van de zorgverleners tijdens de borrel tegen me zei: Sprekers met de nodige patiëntexpertise moeten we veel vaker bij onze symposia uitnodigen, dat geeft zoveel meerwaarde. Dit kon ik niet anders dan bevestigen…