Kom in actie tijdens de eHealth week!

Stichting IKONE


IKONE wil de kwaliteit van zorg verbeteren door samenwerking tussen patiënten en de gezondheidszorg te bevorderen. Steeds meer organisaties zijn zich ervan bewust dat het belangrijk is samen te werken met patiënten, cliënten en mantelzorgers, maar weten niet goed 'hoe'. Wij zijn van de 'hoe'. IKONE ondersteunt, adviseert en faciliteert zorgorganisaties, beleidsmakers en innovators in het verstevigen van het patiëntenperspectief. Dat doen wij bijvoorbeeld door het aanbieden van co-creatie sessies met ervaringsdeskundigen, programma's om patient inclusief te werken, patient journey trajecten, inspireren en allerlei advieswerkzaamheden. We werken samen met mensen die patiëntervaring hebben en lid zijn van ons Patient Expertise Team.


verbinden tijdens de eHealthweek

Samen met het ministerie van VWS en het ECP (platform voor de informatiesamenleving) vormen wij het kernteam die de eHealthweek organiseert. Vanzelfsprekend willen we waar mogelijk het patiëntenpersectief verbinden aan activiteiten. We willen niet alleen u motiveren zelf activiteiten te organiseren of online bekendheid te geven aan de mogelijkheden van eHealth. We verbinden uw organisatie of initiatief ook graag aan activiteiten van partners tijdens de eHealth week. U kunt bijvoorbeeld denken aan een ziekenhuis dat een markt organiseert, waar u wellicht uw producten, kennis of ervaringen kan delen. Zoekt u een podium voor uw ontwikkelingen of wilt u meer informatie over mogelijke samenwerking tijdens de eHealthweek 2018? Schroom niet contact op te nemen via info@ikone.nl en we nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.


Word partner!
Daarnaast willen we u graag wijzen op de website van de eHealthweek. U kan zich aanmelden als partner via deze link https://ehealthweek.net/word-partner

Meer weten?

... Lees meer

Overhandiging punten regeerakkoord aan Minister President

Regeer

akkoord.

Vandaag zijn 'onze' vijf punten voor het regeerakkoord door de Secretaris Generaal van VWS overhandigd aan Mark Rutte.

Op de Nieuwjaarsbijeenkomst van de Koning en Koningin spraken we uitgebreid en onbevangen met premier Mark Rutte over wat ons bezighoudt in het dagelijkse leven. Onze ervaringen met botsende en belemmerende regelgeving als het om kwaliteit van leven gaat. Aan het eind van het gesprek vroeg Rutte ons om vijf zinnen in te dienen voor in het nieuwe regeerakkoord. Deze uitnodiging zette ons aan het denken en uiteindelijk kwamen we tot de volgende vijf punten. 

 

... Lees meer
Overhandiging punten regeerakkoord aan Minister President

IKONE gaat samenwerken met ISALA klinieken

Op 28 maart zal IKONE actief zijn tijdens een boeiend programma. Het thema Value Based Healthcare staat centraal. Naast het verzorgen van de openingslezing door Anne-Miek Vroom, zullen vijf teamleden van IKONE leidinggevenden coachen bij ideevorming.  

... Lees meer

Narrative Patient Journeys

7 stappen voor het waardevol toepassen van patiënt expertise

U wilt patiëntervaringen inzetten om de kwaliteit van zorg te verbeteren? U bent benieuwd wat patiënten van uw ontwikkeling vinden? U wilt inzicht in het zorgproces vanuit een ander perspectief?

Op zoek naar een goede formule?  IKONE biedt uw organisatie een nieuw venster op zorg.

De zorg verandert. Het belang en gebruik van eHealth toepassingen neemt toe. De patiënt zal de zorg steeds vaker op een andere wijze ontvangen, bijvoorbeeld in de directe omgeving. Er worden andere eisen gesteld aan de ziekenhuisomgeving in de beweging naar de patiënt als partner. Het is een tijd waarin u niet langer kan innoveren zonder patiënt ervaringsdeskundigheid in te zetten. Dat zijn ervaringen die u niet kan creëren. Juist de ervaring van mensen die patientschap ondergaan zijn van toegevoegde waarde in dit proces. De Narrative Patient Journey (NPJ) helpt uw organisatie deze patiënt expertise waardevol in te zetten. Hierdoor worden innovatiekansen zichtbaar. 

IKONE gelooft dat het doorleefde patiëntverhaal unieke inzichten geeft in de zorg. Wij verhelderen kansen voor innovatie. Narrative Patient Journeys helpen organisaties om de ervaring van de zorgvrager te begrijpen. Patiënten zijn de daadwerkelijke experts. Binnen onze zeven stappen methodiek staat hun verhaal, de zogenaamde narrative, centraal. Dit in combinatie met onze jarenlange ervaring in de zorg– en innovatiesector maakt dat wij uw vraag helder analyseren en ervaring waarde krijgt binnen de journey.

Wij matchen uw vraagstuk aan één of meerdere van onze veertig Patiënt Expertise Teamleden. Onze speciaal getrainde NPJ Experience Manager start met de etnografische luistersessies en analyse. Deze stappen zijn een uniek onderdeel van de NPJ. Indien van toepassing wordt er in deze fase tevens getoetst bij medische professionals. Vervolgens gaan wij binnen interactieve creatiesessies met patiënten de behoeften en kansen ontdekken. De uitkomsten worden gedefinieerd in een verhaal.

De experience designers vertalen deze journey in een passend eindproduct dat aansluit bij uw behoefte. Uw organisatie begrijpt nu de patiëntervaring in relatie tot uw vraagstuk of uitdaging, van het begin tot het einde.

De Narrative Patient Journey biedt de basis zodat u gericht aan de slag kan met producten of diensten op maat. Het begeleiden van de toepassing van deze inzichten binnen uw ontwikkeling behoort tot de mogelijkheden.

Onze klanten zijn verrast over de creatieve en praktisch toepasbare waarde van een NPJ.

 

‘Wij zijn zeer verheugd over de Narrative Patient Journey. IKONE heeft op een professionele en sprankelende wijze dit project gedragen.’

 ‘Wij begrijpen nog beter de  toegevoegde waarde van eHealth voor de patiënten en zorgverleners. De prachtig ontworpen NPJ heeft ons creatieve en praktisch toepasbare ideeën gebracht.’

 ‘Het is voor ons een zoektocht geweest hoe wij patiëntervaringen in kunnen zetten binnen onze organisatie. De samenwerking met IKONE was het antwoord. Zonder teveel inspanningen van onze zijde, is er een geweldig product opgeleverd.’ 

'Er is draagvlak voor eHealth ontstaan, wij gaan nu ook echt aan de slag! Wat ons betreft dé manier om van patiënt ervaringen te leren.’

Meer weten over de toegevoegde waarde of toepassing van patient experience in uw organisatie? Wij denken graag met u mee!

Zet u de eerste stap?

Mail voor meer informatie naar vroom@ikone.nl

 

 

... Lees meer

ehealth and quality of life

For people living with chronic diseases 

Does technology improve the quality of life for people with chronic diseases?

Vandaag, tijdens de openingsdag van de internationale eHealth week presenteren wij het interessant rapport 'eHealth and Quality of Life'.

De bovenstaande link is te openen. Wilt u dit per mail rapport ontvangen? Mail dan naar info@ikone.nl Wij zullen het u toesturen. 

Vier studenten van de Master Global Health (Vrije Universiteit) hebben een onderzoek voor IKONE uitgevoerd. Het is een zeer interessant onderzoek geworden. Lees vooral ook de interviews die horen bij dit onderzoek: http://www.ikone.nl/nl/blogs/

Binnenkort wordt de Nederlandse vertaling van het onderzoek gepubliceerd. 

Bernhoven gaat samenwerken met IKONE

GEPLAATST: VRIJDAG 21 JULI 2017

Bernhoven start een intensieve samenwerking met de Stichting IKONE. Een logische vervolgstap in de nieuwe koers van Bernhoven door ook op organisatieniveau samen te werken met patiënten. De kwaliteit van leven van de mens, als onderdeel van de samenleving, staat binnen een zogenaamde patiënt geïntegreerde organisatie te allen tijde centraal. Met deze samenwerking zet Bernhoven in op verankering van de strategie ‘Toekomstbestendige zorg voor de regio’, gebaseerd op het bieden van zinnige zorg aan onze patiënt.

 

... Lees meer

IKONE partner van Zorg Innovatie School

IKONE is partner van de Zorg Innovatie SchoolDe Health Innovation School, initiatief van Radboud REshape Healthcare en het ministerie van VWS, is Nederlands eerste gespecialiseerde gezondheidszorginnovatie trainingsprogramma, gericht op huidige en toekomstige leiders van alle (sub-) sectoren van het zorgstelsel. De training is gericht op het veranderen van houding & gedrag in het complexe speelveld van zorginnovatie. Het doel is om huidige en toekomstige leiders te voorzien van de benodigde kennis, mindset en competenties om innovaties te leiden of hier ruimte voor te creëren. 

IKONE werkt vanaf het allereerste begin met de school samen. Zo adviseren wij over de programma invulling, hebben wij een intensieve brainstormmiddag gehouden met een groot aantal Patiënt Experts over het patients included maken van het programma. Daarnaast zijn Patiënt Experts Elisabeth van Schaïk en Ineke Hazelzet actief als coach en deelnemer en bieden diverse Patiënt Experts lezingen/ trainingen aan tijdens het programma. Zij maken ook deel uit van de Patient Advisory Board. Anne-Miek Vroom, directeur IKONE, zal tijdens twee lesdagen programma onderdelen verzorgen over patients included werken binnen innovatie. 

... Lees meer
IKONE partner van Zorg Innovatie School

eHealth week 2017

Het ministerie van VWS en ECP | Platform voor de Informatiesamenleving organiseren samen met 220 partners uit heel Nederland voor het eerst de nationale e-healthweek van 21 t/m 27 januari.

Veel Nederlanders weten niet wat e-health precies inhoudt of voor hen kan betekenen. Terwijl digitale toepassingen de zorg voor patiënten kunnen verbeteren en preventie en het monitoren van gezondheid gemakkelijker maken.

Tijdens de e-healthweek kunnen mensen zelf de mogelijkheden van e-health ervaren.

IKONE heeft in het gehele voorbereidingsproces VWS en ECP geadviseerd over het betrekken van patiënten, het verkrijgen van het patients included logo, toegankelijkheidsaspecten, en alles wat er voor zorgt dat deze week zoveel mogelijk waarde heeft voor mensen met die met een ziekte of aandoening te maken hebben.

Tijdens de eHealth week is IKONE iedere dag actief. 

23 januari - medewerkersdag VWS - Wie volgt?

24 januari - eConsult - Design Thinking Center Amsterdam in samenwerking met NICTIZ en Growtivity

25 januari - Isala Klinieken + Siza Academy het Dorp 

26 januari - opening ICT&HEALTH experience - Wie volgt? 

27 januari - slotbijeenkomst Haga Ziekenhuis  

Patient journeys: Mijn zorg, mijn toekomstige online omgeving

Gisteren is tijdens de laatste dag van de eHealthweek het platform MedMij gelanceerd. 

MedMij groeit in 2016 uit tot een set van eisen, standaarden en afspraken voor persoonlijke gezondheidsomgevingen. Zodat consumenten straks een betrouwbare keuze hebben. Voor dit programma heeft IKONE een opdracht voor NICTIZ uitgevoerd. 

IKONE heeft 5 patient journeys en een journey van een zorgverleners ontwikkeld. 

Onze aanpak (eigen methodiek narrative based patient journey) heeft geresulteerd in 5 toekomstverhalen van patienten en een verpleegkundig specialist die gebruik kunnen maken van de persoonlijke gezondheidsomgeving en eHealth. Juist op een manier die bij hún leven en wensen past. De verhalen zijn prachtig geanimeerd door Studio Beeldprikkels

Een bijzonder project met een prachtig resultaat! 

Klik hier voor de online boekjes: 

http://www.medmij.nl/ervaringen/mijn-zorg-mijn-toekomstige-online-omgeving/

Ook patientjourneys laten ontwikkelen voor uw organisatie? Wij werken graag met u, patiënten en zorgverleners samen om de mogelijkheden van uw toepassingen, innovaties of verandertrajecten verhalend en beeldend zichtbaar te maken.

Mail voor meer informatie naar info@ikone.nl

Patient journeys: Mijn zorg, mijn toekomstige online omgeving

Anne-Miek Vroom wint Zilveren Venus van Milo

Anne-Miek heeft de Zilveren Venus van Milo gewonnen! De Venus van Milo is als een soort Oscar voor mensen met een aandoening, die zich inzetten voor anderen.

Daarmee is Anne-Miek tweede op de lijst geworden van de ‪#‎top100onbeperkt‬

Dat is de lijst met de meest inspirerende Nederlanders met een beperking.

Marc de Hond vertelde over de grote hoeveelheid stemmen die Anne-Miek heeft ontvangen via Social Media. 

Otwin van Dijk, Tweede Kamerlid, overhandige aan Anne-Miek de cheque, die zij inzet voor het werk binnen IKONE. Otwin noemt initiatief waanzinnig en werk van IKONE fantastisch en noodzakelijk.

De cheque van 5000 euro die bij de prijs hoort doneert Anne-Miek aan Stichting IKONE.